Польське рільництво потребує заробітчан

Володимир Прядко

Джерело: http://www.polskieradio.pl/zagranica/ua/

послухати 3,61 MB

З січня по травень у Польщі легально працювало майже 105 тисяч українців. У цей же час у польських підприємствах трудилося також 2,5 тисячі білорусів, більше тисячі молдован і 300 росіян.
Йдеться про працевлаштування на спрощених засадах.
Польські роботодавці за цей період зголосили бажання прийняти на роботу 108 тисяч осіб, що на 43% більше ніж раніше. Проте, роботи для іноземців прибуває лише в одному секторі, – у сільському господарстві. Фермери виявили бажання прийняти 77 тисяч осіб з України, Білорусі, Молдови і Росії, це майже удвічі більше, ніж минулого року.

Така ситуація з сезонною роботою склалася зокрема й через те, що місцеві поляки на тимчасові роботи воліють виїхати за кордон, де платять у валютах і значно більше, а не гнути спину у себе, і отримувати якусь невеличку платню в злотих.
Але, сусідам з-за східного кордону, все одно вигідно працювати у Польщі, бо заробити можна більше, ніж дома.

Якщо говорити про інші галузі, то тут справа виглядає вже інакше. Будівельні фірми, наприклад, мають намір надати працю лише 9300 працівникам зі Сходу. А це набагато менше, ніж було торік. Дуже мало роботи для іноземців  сьогодні в транспортному секторі і в промисловості. Фірми цих сфер взагалі часто думають про скорочення штатів, не кажучи вже про набір нових людей.
Та й самі поляки при ситуації, яка погіршується, вже не такі  вимогливі, як це було раніше і цінують ту роботу і ті умови, які є. Тяжко знайти людині зі Сходу роботу в ресторанній сфері, в готелях, де зменшується кількість гостей. Фірми заощаджують і не набирають нових працівників. До того ж, експерти вважають, що корисні зміні швидко не настануть. Навіть якщо й поліпшиться економічна коньюнктура, то ринок все одно реагуватиме з певним запізненням.

Але, інші представники рекрутських фірм, наприклад Анджей Коркус з варшавського Агенства EastWestLink, переконаний, – певні симптоми пожвавлення попиту на іноземців у промислових фірмах вже з‘явилися. Мовляв, працівники з-за східного кордону дешевші і їхнє працевлаштування дозволяє знизити кошти.

***

Leave a comment